Sałatka z wędzonym mięsem łosia

Sałatka z wędzonym mięsem łosia
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

Marynata:
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 75 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • sól
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 7 całych goździków
Warzywa:
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 duży pasternak, pokrojony w słupki
  • ½ brukwi, pokrojonej w słupki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półksiężyce
Dresing:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub crème fraîche
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • czarny pieprz
  • niewielka ilość tartego korzenia chrzanu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki puree z malin
Smażone krążki szalotki:
  • 2 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki
  • olej
Ciasto:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty. Gotuj kilka minut w garnku na dużym ogniu. Wrzuć warzywa i zestaw garnek z ognia. Przełóż warzywa do pojemnika i zalej marynatą. Wstaw do lodówki.

Przygotuj dresing. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj krążki szalotki. Wymieszaj suche składniki ciasta. W trakcie mieszania dolewaj wodę. Ciasto powinno być rzadkie i lekko spienione.

Zanurzaj krążki szalotki w cieście i wrzucaj na gorący olej. Staraj się nie wrzucić za dużo. Smaż kilka minut, aż będą chrupiące i złociste.

Na półmisek wyłóż liście sałaty różnych gatunków. Przykryj paluszkami sera szwajcarskiego i plastrami mięsa z łosia. Przybierz marynowanymi warzywami. Polej dresingiem. Podawaj z chrupiącymi krążkami szalotki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE