Sałatka z warzyw korzeniowych i łososia

Sałatka z warzyw korzeniowych i łososia
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotowanie:

Składniki:
500 g łososia
oliwa
sól
czarny pieprz
1 batat
½ brukwi
2 pasternaki
1 mały kalafior
25 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1 paczka liści różnych sałat
1 sałata masłowa
młode rzodkiewki
kilka liści jarmużu

Posypka:
skórka pomarańczowa
pestki słonecznika
nasiona konopi
pestki dyni
nasiona sezamu

Dressing:
1 duża marchewka, ugotowana i obrana
75 ml oliwy
100-275 ml wody
2 łyżki soku pomarańczowego
sól
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka + 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
¼ łyżeczki czosnku, startego

Przygotowanie:
Obierz warzywa i pokrój na kawałki tej samej wielkości. Wyłóż na blachę do pieczenia. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Skrop miodem i oliwą. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200º C.
Obniż temperaturę do 170º C. Pokrój łososia na kawałki. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Posyp skórką otartą z cytryny i pestkami. Piecz w 170º C przez 10-15 minut.
Przygotuj dressing. Zmiksuj marchewkę na puree. Dopraw solą, syropem z agawy, imbirem i czosnkiem. Mieszaj ręcznym mikserem. Dodawaj powoli wodę i oliwę, aż dresing będzie miał gładką, jednolitą konsystencję.
Przygotuj talerze. Na spód połóż liście sałat. Dodaj pokrojone rzodkiewki. Przykryj pieczonymi warzywami korzeniowymi. Na wierzchu połóż rybę. Skrop dresingiem marchewkowo-imbirowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE