Sałatka z uchowca, wieprzowiny i selera

Sałatka z uchowca, wieprzowiny i selera
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 1 mały seler
  • 2 złote szalotki
  • pokrojone ukośnie (zamoczone w ciepłej wodzie
  • aby ułatwić obieranie)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 10 kaparów z solanki
  • opłukanych i grubo posiekanych
  • sól i świeży
  • czarny pieprz
  • 1 ¼ łyżeczki deserowej drobno posiekanej natki
  • 1 żywy uchowiec
  • przechowywany w zamrażarce do momentu użycia
  • oliwa
  • 2 dymki cienko pokrojone na skos
  • 200 g wieprzowego confit z policzka lub brzucha
  • pokrojonego na 4 plastry*
  • *Wieprzowe confit można zastąpić chrupiącą pancettą

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przygotować winegret. Wymieszać musztardę, oliwę, ocet, kapary i zioła. Zachować jedną łyżkę sosu. Resztę wymieszać z tartym selerem. Seler odstawić na godzinę, żeby połączyły się smaki. Skosztować. Seler powinien być dość ostry, żeby zrównoważyć tłusty smak uchowca i wieprzowiny. Uchowca oczyścić szczotką do rąk lub do zębów. Przyciąć mięsień i pokroić na bardzo cienkie plastry. W woku mocno rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Cały czas podrzucając, smażyć uchowca tylko 45 sekund. Nie przedłużać czasu smażenia. Zdjąć z patelni i na krótko wrzucić dymkę. W średnio rozgrzanym piekarniku podgrzać wieprzowe confit, aż będzie chrupkie. Połączyć składniki dania na czterech talerzach. Na środek nałożyć jedną czwartą selera. Przykryć chrupką wieprzowiną, uchowcem i dymką. Skropić resztą winegretu. Doprawić pieprzem. Można posypać siekaną natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA