Sałatka z soczewicy

	Sałatka z soczewicy
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • miarka drobnej soczewicy
  • liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • duża czerwona cebula w plasterkach
  • 2 drobno skrojone ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny (ew.)
  • olej z orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 60 g uprażonych orzechów włoskich
  • 120 g rozdrobnionego koziego sera

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsypać soczewicę do rondla z liściem laurowym i tymiankiem. Nalać 375 ml wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 30 – 40 min. Powinny przez ten czas wchłonąć cały płyn, a jeśli nie, jego resztę odlać.
Jednocześnie rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek na minutę i zdeglasować patelnię odrobiną octu balsamicznego. Ugotowaną soczewicę wrzucić do cebuli, posolić, popieprzyć i przesypać do miseczki. Posypać orzechami i serem. Podawać na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE