Sałatka z rukwi ze świeżą papają i orzechami nerkowca

Sałatka z rukwi ze świeżą papają i orzechami nerkowca
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Orzechy nerkowca na ostro:
1 łyżeczka masła
½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca
szczypta papryki
szczypta soli

Sos winegret:
2 łyżki ryżowego octu winnego
1 łyżka białego octu winnego
1 drobno posiekana szalotka
¼ szklanka oleju roślinnego
sól

Sałatka z rukwi i papai:
2 małe dojrzałe papaje, obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki 2 cm grubości
1 pęczek opłukanej i osuszonej rukwi, bez grubych łodyg
sos vinaigrette
¼ szklanki orzechów nerkowca na ostro

Orzechy nerkowca na ostro
Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty, pozostałą połowę posiekać do kurczaka.(patrz: oddzielny przepis)

Winegret:
Do miseczki wlać ryżowy i biały ocet winny. Dodać szalotkę, doprawić szczyptą soli i zamieszać.
Dodać olej i wymieszać widelcem.

Sałatka z rukwi ze świeżą papają:
Ułożyć pokrojoną papaję na talerzu, obłożyć liśćmi rukwi. Polać sosem winegret i orzechami nerkowca na ostro.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE