Sałatka z pieczonych żółtych buraków

Sałatka z pieczonych żółtych buraków
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Przepis

Składniki:
buraki:
5 dużych żółtych buraków, obranych i umytych
2 łyżki oliwy (30 ml)

dressing:
1 szalotka, posiekana
2 łyżki musztardy ziarnistej (30 ml)
1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)
1 łyżeczka syropu klonowego (5 ml)
1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych (5 ml)
⅓ szklanki oliwy (85 ml)
kilka gałązek estragonu, posiekanych
sól i pieprz

do podania:
garść listków selera naciowego

Przygotowanie:
Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Buraki skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór na górze. Układamy w brytfance. Pieczemy 45 minut, aż będzie je można przekłuć nożem. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Dressing: w międzyczasie mieszamy składniki sosu. Podanie: polewamy sosem buraki, mieszamy. Posypujemy listkami, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE