Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm
  • 2 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki
  • bez szypułki i pestek
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 min. z jednej i 7 min. z drugiej strony. Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we własnym cieple. Po 10 minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa i wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i przełóż do niedużej miski. Posyp natką. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE