Sałatka z pieczarek, szpinaku i sera pleśniowego

Sałatka z pieczarek, szpinaku i sera pleśniowego
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Czekając na mamę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
15 minut

Przepis

Składniki:
100 g młodych listków szpinaku
100 g małych pieczarek
100 g sera pleśniowego pokruszonego albo pokrojonego w kostkę
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

do dressingu:
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki angielskiej musztardy
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie
Zaczniemy od przygotowania dressingu. Rozgnieść ząbek czosnku z solą, włożyć go do słoika po dżemie i dodać musztardę, ocet jabłkowy, miód, oliwę i zmielony pieprz. Zakręcić słoik i potrząsać energicznie, aż powstanie gęsta emulsja. Spróbować i ewentualnie dodać soli albo pieprzu. Włożyć młode listki szpinaku do miseczek albo ułożyć na dużym talerzu. Odciąć ogonki i drobno pokroić pieczarki. Dodać połowę pieczarek do szpinaku razem z połową sera. Polować połową dressingu i wymieszać. Posypać sałatkę pozostałymi pieczarkami i serem. Polać dressingiem.
Do tej sałatki idealnie pasują pokruszone kasztany. Możecie smażyć je przez kilka minut na maśle na rozgrzanej patelni. Orzechy też się sprawdzą. Spróbujcie sałatkę z dodatkiem prażonych orzechów włoskich albo płatkami migdałów.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE