Sałatka z orkiszu, buraków i koziego sera

Sałatka z orkiszu, buraków i koziego sera
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis


Na sos:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy

Na sałatkę:
250 g ugotowanego orkiszu
1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
pęczek natki, grubo posiekany
200 g miękkiego koziego sera, pokrojonego na małe kawałki
3-4 średnie ugotowane buraki, pokrojone na cząstki
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Przygotowanie:
Wymieszaj musztardę z octem. Dodaj miód i znów zamieszaj. Stopniowo dodawaj oliwę, energicznie mieszając, aż powstanie emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Upraż orzechy na suchej patelni. W misce umieść orkisz i wmieszaj połowę sosu. Dodaj cebulę, natkę, dopraw pieprzem. Wyłóż na 4 talerze, udekoruj serem i burakami. Skrop pozostałym sosem i dodaj orzechy. Podaj.


© Bill Granger

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE