Sałatka z opiekaną dynią, pieczarkami brunatnymi i radicchio

Sałatka z opiekaną dynią, pieczarkami brunatnymi i radicchio
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 mała dynia pokrojona w krążki o grubości 1 cm i pozbawiona nasion
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • ½ kg pieczarek brunatnych
  • oczyszczonych
  • z usuniętymi blaszkami
  • 1 główka radicchio
  • 1 filiżanka młodej rukoli
  • 1 jabłko o zwartym miąższu
  • np. szara reneta
  • pokrojone w plasterki i skropione 1 łyżeczką octu winnego
  • 3-4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • olej z pestek dyni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Skrop dynię oliwą i oprósz solą. Piecz na blasze przez 15-20 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Tak samo postępuj z pieczarkami – możesz je upiec w tym samym czasie. Połącz radicchio, rukolę, jabłko i pestki dyni. Dodaj oliwę, ocet i sól. Sałatka powinna być dobrze doprawiona, ale nie ociekająca sosem. Przed podaniem włóż dynię i grzyby jeszcze raz do piekarnika na kilka minut, by się ogrzały. Umieść krążek dyni na talerzu. W środku ułóż garść sałatki. Pokrój pieczarkę na 4 paski i ułóż z nich wachlarz tuż obok. Skrop całość olejem z pestek dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA