Sałatka z ogórka

Sałatka z ogórka
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Przygotowanie:



Sos
125 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka mirinu
szczypta soli
kilka kropli sosu sojowego
kawałek kłącza imbiru wielkości kciuka, pokrojony na cienkie plasterki

Dodatkowo
2-3 świeże ogórki, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
miska z osoloną wodą
2 łyżki wakame (siekanych czarnych alg)
1 szklanka shirasu (gotowany i suszony narybek sardynek) – można je zastąpić mięsem kraba z puszki

Przygotowanie
Zmieszaj wszystkie składniki sosu. Namocz pokrojone ogórki w osolonej wodzie przez kilka minut, odciśnij i włóż do miski, w której podasz surówkę. Zalej wakame wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia, odciśnij i dodaj do ogórków. Dodaj shirasu albo mięso kraba. Zalej wszystko przygotowanym sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE