Sałatka z mieszanych liści sałaty z sosem vinaigrette z octu balsamicznego

Sałatka z mieszanych liści sałaty z sosem vinaigrette z octu balsamicznego
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Romans z podniebieniem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Złoty sos vinaigrette
1 opakowanie gotowej mieszanki włoskich ziół przyprawowych
¼ szklanki octu balsamicznego
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki stołowe wody

Sałata z liści różnych gatunków
1/3 pęczka świeżego koperku
1 pęczek rukoli, umytej i osuszonej
½ szklanki suszonych wiśni
360 gramów serc karczochów marynowanych w oleju, pokrojonych na ćwiartki
3 łyżki stołowe posiekanej w drobną kostkę czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej w drobną kostkę cebulki dymki (części ciemnozielonej)
¼ szklanki złotych rodzynków
2/3 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowę
½ szklanki uprażonych orzechów pekanowych

Przyrządzić sos vinaigrette. Wymieszać energicznie cztery pierwsze składniki i schłodzić na co najmniej 30 minut przed podaniem. Przygotować sałatę z mieszanych gatunków liści. Usunąć łodygi z koperku. Grubo posiekać pierzaste liście koperku i wrzucić do miski. Grubo posiekać rukolę i dodać do reszty składników. Tuż przed podaniem, ostrożnie wymieszać z sosem.

© Patricia Morales Fine

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE