Sałatka z makrelą i boczkiem

Sałatka z makrelą i boczkiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
sałatka:
1 mała słodka cebula
3 łyżki białego octu winnego
500 g małych ziemniaków

dressing:
2 łyżeczki musztardy dijon
1 czubata łyżeczka kaparów
2 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oliwy
4 pędy koperku

ryba:
6 plastrów wędzonego boczku
2 wędzone makrele

Przygotowanie:
Rozgrzewamy do średniej temperatury piekarnik ustawiony na opiekanie. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Wkładamy je do naczynia, zalewamy octem i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu cebula złagodnieje i zmięknie. Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie. Na blasze układamy boczek i pieczemy 10 minut, aż stanie się chrupiący. Obieramy makrelę, dzielimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu. Przygotowujemy dressing: do dużej miski, w której podamy sałatkę nakładamy 2 łyżeczki musztardy. Opłukujemy kapary i dodajemy do musztardy. Dodajemy ocet winny, pieprz i oliwę. Mieszamy. Siekamy koperek, połowę dodajemy do dressingu, a połowę do naczynia z makrelą. Wyjmujemy cebulę z octu i dodajemy do dressingu. Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i dokładamy do dressingu. Mieszamy i dodajemy makrelę. Chrupiący boczek kroimy, dodajemy do sałatki i mieszamy przed podaniem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE