Sałatka z makaronu – bun bo xao

Sałatka z makaronu – bun bo xao
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • pół kilo krzyżówki wołowej
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pól kilo ugotowanego makaronu
  • łyżka kiełków fasoli
  • 1 ogórek przekrojony na pół i pokrojony w plasterki
  • 10 listków pachnotki (parilli)
  • 19 listków mięty
  • 10 listków mięty wietnamskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 niewielka cebula pokrojona w plasterki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Drobno posiekać białą część trawy cytrynowej. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z dwiema łyżkami trawy cytrynowej, łyżką czosnku i sosem rybnym. Marynować 10 minut.
Do miski włożyć makaron, na to kiełki fasoli i plasterki ogórka. Drobno posiekać zioła – część wsypać do miski. Rozgrzać wok. Wlać olej, wsypać resztę trawy cytrynowej i cebulę. Wrzucić wołowinę i mocno podsmażyć. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Rozłożyć wołowinę na makaronie, przybrać konserwowymi warzywami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, smażonymi szalotkami. Polać sosem nuoc cham.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE