Sałatka z makaronem soba

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Przygotowanie:
Składniki:
porcja makaronu soba
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka bulionu dashi
1 łyżka ciemnej pasty sojowej
2 łyżki wina mirin
2 łyżki kecapu manis
½ łyżki sosu sojowego
świeże grzyby shitake
rzodkiewka
biała rzodkiew
marynowany imbir
szczypiorek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj cukier, bulion, pastę sojową, wino, kecap manis i sos sojowy. Do garnka z wrzącą wodą włóż porcję makaronu. Lekko ją posól i gotuj 30 sekund. Po wyjęciu zanurz wstążki w sosie i poczekaj, aż go wchłoną. Dodaj pokrojone: grzyby shitake, marynowany imbir, i szczypiorek. Rzodkiewkę i białą rzodkiew poszatkuj w cienkie plastry, a następnie w słupki. Dorzuć je do reszty składników i wszystko wymieszaj. Zwiń makaron w ruloniki i obłóż go warzywami.
© Adrian Richardson
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze