Sałatka z kurczakiem z meksykańskiej ulicy

Sałatka z kurczakiem z meksykańskiej ulicy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Winegret z jalapeño:
  • 125 ml oliwy
  • 25 ml octu z cydru jabłkowego
  • 20 g marynowanego jalapeño, drobno posiekanego
  • 25 g czosnku, rozgniecionego
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 3-4 małe, czerwone rzodkiewki, pokrojone na cienkie plasterki
  • sól i mielony czarny pieprz
Kurczak adobo:
Do podania:
  • 4 łyżki dmuchanego amarantusa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj dresing. Wymieszaj wszystkie składniki. Sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony.

Utrzyj w moździerzu wszystkie przyprawy adobo, aż będą dobrze połączone.

Rozgrzej ruszt grilla na średnim ogniu. Posmaruj lekko przyprawami adobo.

Posmaruj ruszt olejem. Rozłóż piersi do opieczenia. Co kilka minut smaruj kurczaka oliwą, co zapobiega wysuszeniu. Po 5 minutach obróć mięso o 45º, aby na wierzchu powstał wzór kratki. Po kolejnych trzech minutach obróć na drugą stronę i opiekaj dalej.

Po 5 minutach kurczak powinien być gotowy. Naciśnij palcem w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być jędrne, lecz sprężyste pod naciskiem. Zdejmij z ognia i wstaw w ciepłe miejsce.

Na dużych talerzach rozłóż owoce. Przybierz młodą kolendrą i miętą, a następnie skrop dresingiem jalapeño. Pokrój pierś kurczaka ukośnie, w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Ułóż na sałatce. Skrop ponownie winegretem. Posyp dmuchanym amarantusem. Natychmiast podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA