Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym

Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Przygotowanie:



Sałatka:
1 duża czerwona papryka i 1 duża żółta papryka bez pestek, pokrojone na grube plastry
200 g małych kalmarów, sprawionych i oczyszczonych
oliwa extra vergine
2 czerwone cykorie

Dressing:
pęczek kolendry
mały pęczek bazylii
4 łyżki oliwy
½ obranego ząbka czosnku
sok z 1 limonki

Przygotowanie:
Mocno obsmaż papryki na gorącej patelni grillowej. Kiedy trochę przestygną, pokrój je w cieńsze paski. Pokrój tuby kalmarów w pierścienie, a macki zostaw w całości. Usmaż kalmary na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste – to potrwa około 2-3 minut. Odkrój nasadę cykorii i porwij liście na kawałki. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę przed samym podaniem.

© Sophie Dahl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE