Sałatka z jajek w koszulce z podsmażanymi ziemniakami, czarną kiszką i boczkiem

Sałatka z jajek w koszulce z podsmażanymi ziemniakami, czarną kiszką i boczkiem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki
1 łyżka białego octu winnego
4 jajka
225g młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na plasterki
50g masła
175g wędzonego bekonu, pokrojonego w słupki
½ czarnej kiszki (można zastąpić kaszanką), pokrojona w 1cm kostkę
kilka liści sałaty na osobę (czerwona strzępiasta, dębowa, endywia, Rudola)
150ml sosu winegret
150ml sosu z czerwonego wina (opcjonalnie)
sól i świeżo mielony biały pieprz

Przygotowanie
Zagotuj w garnku wodę, wlej ocet winny i ostrożnie wbij do wody jajka. Gotuj przez około 4 minuty, aż białko się zetnie. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą. Ziemniaki podsmaż na patelni, aż będą złociste i obsmażone z obu stron. Zdejmij z ognia i trzymaj w ciepłym miejscu. Bekon podsmaż na patelni, dodaj do ziemniaków. Czarną kiszkę podsmaż na patelni z obu stron. Trzymaj w cieple z ziemniakami i boczkiem. Umyj i osusz liście sałaty. Wymieszaj w misce z winegretem. Teraz rozłóż sałatkę, tak jak ci się podoba. Ja lubię budować kolejne warstwy składników i sałaty, ale można po prostu wymieszać wszystkie składniki. Podgrzej jajka w gorącej wodzie przez 1-2 minuty, dobrze odcedź. Połóż na wierzchu sałatki i skrop winegretem i oprósz pieprzem. Jeśli używasz sosu z czerwonego wina, polej go naokoło sałatki.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE