Sałatka z grzybów, sałaty i sera riccota salata

Sałatka z grzybów, sałaty i sera riccota salata
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki sałatki:
6 boczniaków
2 pęczki endywii kędzierzawej
2 pęczki roszponki
3 czerwone cebule
120 g sera ricotta salata
1 pęczek natki

Składniki winegretu z sherry:
60 m octu z sherry
1 łyżeczka musztardy dijon
1 szalotka
240 ml oliwy
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie sałatki:
Obmyj grzyby. Pozostaw na 15 minut, aby wyschły. Piecz w 175°C przez 10 minut albo do chwili, gdy staną się złocistobrązowe. Pozostaw do wystudzenia. Umyj sałaty, wrzuć do miski. Obieraczką do warzyw zestrugaj wiórki z sera. Cebulę pokój w cienkie piórka albo bardzo drobno poszatkuj. Zalej wodą, aby złagodzić ich smak. Zerwij listki z gałązek natki.

Przygotowanie winegretu z sherry:
Wlej do miksera ocet. Dodaj musztardę i szalotkę. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę. Gdy całą wlejesz, przerwij miksowanie. Dopraw do smaku solą i pierzem. Wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Dolej dressingu do smaku.

© 2012 Joe Johnson


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE