Sałatka z gruszek z czosnkowymi płatkami owsianymi i pleśniowym serem

Sałatka z gruszek z czosnkowymi płatkami owsianymi i pleśniowym serem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.71)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przepis

Czosnkowe płatki owsiane
5 posiekanych ząbków czosnku
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki miodu
¼ szklanki oliwy z oliwek

Dressing z pleśniowego sera
115 g pleśniowego sera
125 ml oliwy z oliwek
60 ml octu z białego wina
60 ml miodu
sól i pieprz

Sałatka
kilka garści mieszanej młodej sałaty, umytej
kilka garści młodej rukoli, umytej
1 mały pęczek rzeżuchy, umytej i pozbawionej korzonków
2 gruszki, bez gniazd nasiennych i cienko pokrojone

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wymieszać składniki na czosnkowe płatki w misce, potrząsnąć nią. Wysypać na blachę i piec aż będą złote i chrupiące, ok. 10-12 minut. Ostudzić. Zmiksować składniki dressingu w mikserze na gładką masę, doprawić. W dużej salaterce ułożyć składniki sałatki, posypać czosnkowymi płatkami owsianymi, skropić dressingiem i wymieszać przed podaniem.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE