Sałatka z grillowanego arbuza

Sałatka z grillowanego arbuza
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • połówka arbuza
  • ¼ miarki octu balsamicznego *
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • rukola
  • biały kozi ser
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z połówki arbuza odcinamy skórę i wycinamy z miąższu 2 plastry w kształcie kwadratu (przypominają dachówki) mniej więcej o grubości półtora centymetra. Każdy dzielimy na 4 części. W razie potrzeby usuwamy pestki. Kawałki skrapiamy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni gillowej. Grillujemy delikatnie z obydwu stron. Do rondelka wlewamy jedną czwartą miarki octu balsamicznego, który poddajemy redukcji. Ocet powinien zamienić się w gęsty syrop. Kozi ser rozdrabniamy widelcem na małe kawałki (dobrze go przedtem dobrze schłodzić – wtedy zadanie będzie łatwiejsze). Na każdym talerzyku układamy „górkę” z rukoli. Na niej układamy jeden kawałek zgrillowanego arbuza, a na nim z kolei kawałki sera. W podobny sposób powstaje druga warstwa (rukola, grillowany kawałek arbuza i ser). Danie przypomina sałatkową napoleonkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem polewamy syropem powstałym z poddanego redukcji octu balsamicznego i skrapiamy oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE