Sałatka z grillowaną cukinią, bobem, komosą, granatem i orzeszkami

Sałatka z grillowaną cukinią, bobem, komosą, granatem i orzeszkami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej, kolorowej komosy
  • ½ obranego granatu
  • 1 szklanka ugotowanego, obranego zielonego bobu
  • 6 ładnych, świeżych brukselek
  • oliwa
Dressing:
  • ½ pęczka kolendry
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki niefiltrowanej oliwy
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
Do podania:
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych w wasabi
  • listki mięty

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy dressing. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na pastę, ale niezbyt gładką. Cukinię kroimy w szerokie, ukośne plastry o grubości ok. 7 mm i grillujemy krótko, ale na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą. Grillujemy, aż powstaną na powierzchni plastrów ładne, przypieczone paski, a cukinia nadal pozostanie jędrna.

Do miseczki wrzucamy bób i podzielone na listki brukselki, skrapiamy dressingiem i dokładnie mieszamy.

Orzeszki przekładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy na mniejsze, ale niezbyt drobne kawałki. Część brukselski z bobem kładziemy na talerzu, posypujemy komosą, na to kładziemy plastry cukinii i znów mieszankę z brukselką. Dekorujemy kulkami granatu, listkami mięty i pokruszonymi orzeszkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE