Sałatka z eskariolą i dressingiem z parmezanem

Sałatka z eskariolą i dressingiem z parmezanem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Składniki:
½ główki eskarioli pokrojonej wzdłuż na grube pasy i w poprzek na cienkie paski
1 główka radicchio, pokrojona na cienkie paski
⅓ szklanki daktyli pokrojonych na cienkie paski
⅓ szklanki świeżego soku z cytryny (z 1 dużej sztuki)
½ łyżeczki musztardy Dijon
¼ szklanki tartego parmezanu plus kilka cienkich płatków
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Mieszamy eskariolę i radicchio w dużej misce. Dodajemy daktyle i kilka razy podrzucamy. W słoiku z nakrętką łączymy sok z cytryny, musztardę, tarty parmezan, oliwę i czarny pieprz. Potrząsając energicznie mieszamy. Polewamy sałatę i podrzucamy. Ścieramy na sałatkę jeszcze niewielką ilość parmezanu, kładziemy kilka płatków i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE