Sałatka z bobu

Sałatka z bobu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Peta w Marrakeszu (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis


Składniki sałatki z bobu:
1½ kg świeżego bobu lub 500 g mrożonego
2 łyżki stołowe oliwy
1 drobno posiekana, mała cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli morskiej
sok z 1 limonki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty lub natki

Przygotowanie:
Bób blanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłuskaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej cebulę, czosnek i kminu rzymskiego, aż będą złociste. Dodaj bób i sól. Dokładnie podgrzej. Wyłóż na półmisek, polej sokiem z limonki, posyp ziołami i wymieszaj.

© Peta Mathias

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE