Sałatka som tam z kalarepy

Sałatka som tam z kalarepy
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do przygotowania w domu potrzebny będzie zwyczajny mały moździerz oraz duża miska. Na początek dobrze jest naszykować wszystkie składniki, a w czajniku zagotować gorącą wodę. Następnie w moździerzu połączyć cukier trzcinowy z gorącą wodą i odstawić.

Limonkę przekroić na pół w poprzek. Z jednej połówki wycisnąć sok do kubeczka, pozostałą część wraz ze skórką pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek obrać, chili przekroić na pół, a pomidora pokroić na ósemki. Kalarepę pokroić na cienkie paski obieraczką julienne lub za pomocą ostrego noża i przełożyć do dużej miski.

Kiedy składniki są już gotowe, można zabrać się do ubijania. Do moździerza z cukrem dodać czosnek oraz chili i wszystko przez 1 minutę rozbijać, aż czosnek zmieni się w pastę. Następnie dodać odłożone kawałki limonki i rozbijać przez 15 sekund, aby puściły sok, a na koniec dodać kawałki pomidora i uderzyć kilka razy, aby lekko puścił sok.

Mieszankę z moździerza przełożyć do kalarepy i całość kilka razy uderzyć tłuczkiem, po czym dodać orzeszki i porządnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerz lub do miseczek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE