Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
200 g młodych ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
24 pomidorki koktajlowe
2 niewielkie główki sałaty rzymskiej
4 łyżeczki kaparów
4 jajka
2 steki z tuńczyka (à 175 g)
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

sos:
2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z ½ cytryny
1 łyżka octu z białego wina
100 ml oliwy
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, przestudzamy i kroimy na pół. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą, osączamy. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy ze skorupek. Sałatę dzielimy na liście, myjemy i osuszamy. Wrzucamy sałatę do miski, dodajemy ziemniaki, fasolkę, pomidory i kapary. Łączymy w słoiku składniki sosu i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na dużą deskę lub półmisek i dekorujemy połówkami jaj na twardo. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącej patelni grillowej po ok. 2 minut z obu stron. Kroimy ukośnie w plasterki, układamy na sałatce i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE