Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem, zupa z topinamburu

Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem, zupa z topinamburu
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Pieczone topinambury i pieczone filety z piersi kurczaka:
2 filety z piersi kurczaka ze skórą i kośćmi
łyżka oleju
45 dag topinamburów, pokrojonych na kawałki o grubości 6 – 12,5 mm
0,5 l soku z ananasa

Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem:
pieczone topinambury
22 dag zielonej fasolki, obranej i zblanszowanej w posolonej wodzie
3 dojrzałe pomidory pokrojone na 8 części
pół małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
100 g oliwek kalamata
4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki
pieczone filety z piersi kurczaka, pokrojone w plastry
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Zupa z topinamburów:
3 łyżki oliwy
cebula pokrojona w kostkę
70 dag grubo posiekanych topinamburów
pół ziemniaka pociętego na ćwiartki
1,7 l wody
liść laurowy
3 gałązki tymianku związane w pęczek, do tego listki z jednej gałązki tymianku do dekoracji
120 ml 35% śmietanki
sól
oliwa

Pieczone topinambury i pieczone filety z piersi kurczaka:
1. Do naczynia włożyć mięso i zalać sokiem z ananasa.
2. Marynować od 30 minut do 24 godzin.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
4. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.
5. Gdy olej będzie gorący, wrzucić topinambury na patelnię, doprawić solą i pieprzem.
6. Gdy topinambury zbrązowieją, obrócić je, dosmażyć z drugiej strony, zdjąć z patelni i odstawić.
7. Na tę samą patelnię położyć filety, skórą do dołu. Gdy skóra zrobi się chrupiąca, przyrumieniona i lekko zwęglona, obrócić mięso.
8. Dodać odłożone topinambury, włożyć patelnię na 25 minut do piekarnika, aż wszystkie składniki będą dobrze upieczone.
9. Wyjąć z piekarnika. Przed pokrojeniem mięsa zostawić je na 10 minut, żeby soki ponownie się wchłonęły.

Przygotowanie sałatki nicejskiej z pieczonym kurczakiem i topinamburem:
1. Ułożyć pieczone topinambury i zieloną fasolkę na talerzu.
2. Obsypać zieloną fasolkę i topinambury pomidorami, cebulą i oliwkami. Na środku ułożyć pieczony filet z piersi kurczaka.
3. Wokół mięsa ułożyć kawałki jaj na twardo.
4. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz roztrzepać w misce. Sałatkę nicejską skropić sosem i podawać.

Zupa z topinamburu:
1. Na średnim ogniu, w garnku średniej wielkości rozgrzać łyżkę oliwy.
2. Dodać cebulę i smażyć, aż zrobi się miękka i przeźroczysta.
3. Dodać topinambury i ziemniaka. Zamieszać.
4. Dodać wodę, liść laurowy i tymianek. Zamieszać.
5. Zagotować, następnie zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał.
6. Gdy topinambury i ziemniak będą miękkie, wyjąć liść laurowy i tymianek.
7. Miksować porcjami w blenderze, aż do gładkości.
8. Przecedzić zupę z topinamburu do nowego garnka, zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał.
9. Dodać śmietankę, doprawić solą i podawać. Każdą porcję na talerzu pokropić oliwą i udekorować listkami tymianku.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE