Sałatka letnia

Sałatka letnia
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 ⅓ szklanki obranego i pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1 ⅓ szklanki pokrojonego w kostkę pomidora
  • ⅓ szklanki posiekanej dymki
  • ¾ szklanki pokrojonej w kostkę łagodnej cebuli
  • ½ szklanki zielonych oliwek z ostrej zalewy (duże przekroić na pół)
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżych listków estragonu
  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • umytych i osuszonych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Połączyć wszystkie składniki oprócz liści sałaty. Ułożyć po liście na cztery talerze, a na nich porcję mieszaniny warzyw. Natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE