Sałatka kokosowa

Sałatka kokosowa
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

1 kokos
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
garść liści curry (murrai Koeniga)
¼ cebuli
kawałek imbiru (3 cm)
sól
2 pomidory
sok z 2 limonek
garść naci kolendry
ćwiartki limonki do podania

Przygotowanie:

1. Rozłupać skorupę kokosa, wylać sok (można wypić, zmieszany z rumem i lodem). Miąższ zestrugać w wiórki i włożyć do miski.
2. Cebulę obrać, imbir oskrobać łyżeczką, posiekać. Pieprz wsypać do moździerza, rozkruszyć, dorzucić liście curry, cebulę, imbir i łyżeczkę soli, wszystko razem utrzeć na jednolitą pastę. Dodać do kokosa i wymieszać.
3. Pomidory pokroić w dużą kostkę, dorzucić do miski i wymieszać, lekko rozgniatając. Kolendrę grubo posiekać i posypać nią sałatkę.
4. Rozłożyć na miseczki i podawać z cząstkami limonki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE