Sałatka Cobb

Sałatka Cobb
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
25 minut

Przepis

Składniki:
sałatka:
8 grubych plastrów boczku, pokrojonych w kostkę
1 sałata lodowa, pokrojona na cząstki
2 szklanki rukwi wodnej (500 ml)
6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
2 awokado, wypestkowane, obrane, pokrojone w kostkę
2 pomidory, pokrojone w kostkę
½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (125 ml)

dressing:
1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)
1 łyżka sosu Worcestershire (15 ml)
1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)
1 łyżka syropu klonowego (15 ml)
2 ugotowane żółtka
½ szklanki oliwy (125 ml)
1 łyżka wody (15 ml)
2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego (30 ml)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Sałatka: boczek smażymy 10 minut na dużej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy. Sałatę, rukiew wodną, jajka, boczek, ser, awokado i pomidory układamy w rzędach na półmisku. Dressing: w małej misce rozcieramy widelcem żółtka z musztardą. Ubijając widelcem dodajemy ocet, sos Worcestershire i syrop klonowy. Następnie dodajemy stopniowo oliwę i nadal ubijamy, aż dressing zgęstnieje. Jeśli to konieczne rozcieńczamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE