Sałatka cezara według Julii Child

Sałatka cezara według Julii Child
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 18-24 wąskich liści ze środka sałaty rzymskiej
  • 1 szklanka zwykłych grzanek
  • 1 duży
  • obrany ząbek czosnku
  • ¼ szklanki oliwy wysokiej jakości
  • sól
  • 1 duże jajko
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cała cytryna
  • przekrojona na pół
  • sos Worcestershire
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne liście sałaty. Starannie opłukać i osuszyć „serca” - wewnętrzne liście długości 10-15 cm. Przygotować grzanki. Obrany ząbek czosnku rozgnieść ostrzem noża. Posypać ¼ łyżeczki soli. Starannie razem rozetrzeć. Polać łyżką oliwy i wymieszać na miękkie puree. Przełożyć puree na patelnię. Dolać łyżkę oliwy. Podgrzać na średnim ogniu. Wrzucić grzanki i obracać kilkakrotnie minutę lub dwie, aby lekko nasiąkły oliwą z czosnkiem. Zestawić patelnię z ognia. Zagotować wodę. Przebić szpilką skorupkę jajka, aby nie dopuścić do pęknięcia. Włożyć jajko do wrzątku i gotować równo minutę. Doprawić sałatę tuż przed podaniem. Przygotować wcześniej wszystkie składniki i sztućce. Skropić sałatę dwiema łyżkami oliwy. Wymieszać podrzucając. Posypać obficie solą i czarnym pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Skosztować i w razie potrzeby doprawić. Obrać jajko i wrzucić je między liście sałaty. Podrzucić, aby pękło i aby żółtko pokryło liście. Posypać serem, podrzucić, dodać grzanki i ostatni raz ostrożnie wymieszać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE