Sałatka cesarska z cytrynowo-parmezanowym dressingiem

Sałatka cesarska z cytrynowo-parmezanowym dressingiem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przepis

Dressing
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
sok i skórka starta z 2 cytryn
1-2 łyżki sosu Worcestershire
kopiasta łyżka musztardy dijońskiej
½ szklanki startego parmezanu
kilka ząbków czosnku, pokrojonych
sól i pieprz

Sałatka
pół ciabatty, pokrojonej w kostkę kilka łyżek oliwy z oliwek
2 główki sałaty rzymskiej
1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie półplasterki
sól i pieprz

Przygotowanie
Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Kolej na sałatkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe. Porwij liście sałaty na nieduże kawałki, dodaj cebulę i około pół szklanki dressingu. Wymieszaj, dodaj na wierzch grzanki i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj od razu.


© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE