Sałatka buffalo

Sałatka buffalo
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sałatka
2 piersi kurczaka pokrojone na kawałki
¼ szklanki mąki
sól i pieprz
¼ szklanki oleju
1 porcja ostrego sosu
1 główka sałaty rzymskiej, umytej i pokrojonej
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na zapałkę
sok z 1 cytryny
225 g pokruszonego pleśniowego sera

Ostry sos
110 g miękkiego masła
125 ml ostrego sosu Franks
60 ml ketchupu

Przygotowanie
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Obtoczyć piersi kurczaka w mące, posypać solą i pieprzem. Wlać olej na patelnię i włożyć kurczaka, usmażyć na złotobrązowo, zdjąć z patelni szczypcami i włożyć do miski. Polać ostrym sosem, wymieszać tak, aby sos całkowicie pokrył kurczaka. Włożyć sałatę, selera naciowego i kurczaka do dużej salaterki. Polać ostrym sosem pozostałym w misce, spryskać sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i udekorować pokruszonym serem pleśniowym.

Ostry sos
Ubić razem masło, ostry sos Franks i ketchup.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE