Sałata ze stekiem

Sałata ze stekiem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.65)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Stek
3 łyżki nasion kolendry
3 łyżki kminu
5 ząbków czosnku obranych i zgniecionych na pastę
półtorej szklanki oliwy z oliwek
szczypta ostrego sosu
2 łyżki musztardy
sól
450 g steku z łaty

Dressing
¼ szklanki pikantnej salsy (patrz: oddzielny przepis)
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Sałatka
4 duże garście mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej
1 szklanka listków kolendry
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka startego sera cheddar

Przygotowanie
Zmielić nasiona kolendry i kminu w młyku do przypraw lub kawy, albo utłuc w moździerzu, wsypać do średniej wielkości miski. Dodać czosnek, oliwę, ostry sos, musztardę i wymieszać. Włożyć stek do zamykanej foliowej torby do zamrażania, wlać marynatę. Zamknąć torbę, dokładnie wetrzeć marynatę w stek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na noc. Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Zrumienić stek, ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie średnio wysmażony. Odstawić na 5 minut i cienko pokroić w poprzek włókien.

Dressing
Włożyć składniki na dno dużej salaterki i wymieszać.

Sałata
Do salaterki z dresingiem włożyć sałatę, kolendrę, czerwoną paprykę, starty ser i pokrojony stek. Dobrze wymieszać i podawać.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA