Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sos śmietanowy
¼ szklanki tłustej śmietany
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
około 8 szklanek liści młodej sałaty, umytych i osuszonych

Przygotowanie sosu
Tuż przed podaniem ubić mątewką śmietanę z solą i pieprzem, aż zacznie się pienić. Domieszać ocet.
Dodać sałatę, krótko wymieszać i natychmiast podawać.

Uwaga:
Za długo ubijana śmietana zgęstnieje po dodaniu octu. Jeśli sos będzie za gęsty, przed wrzuceniem sałaty rozcieńczyć 1 łyżką wody.

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA