Sałata z młodych liści z figami, orzechowym pesto i grzankami z kozim serem

Sałata z młodych liści z figami, orzechowym pesto i grzankami z kozim serem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis


Pesto:
1 upakowana szklanka świeżych liści bazylii
¼ szklanki prażonych orzeszków piniowych
1 mały ząbek czosnku
¼ szklanki startego świeżego parmezanu
1 duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
¼ szklanki oliwy extra vergine
grzanki z kozim serem
½ świeżej bagietki, pokrojonej na kromki o grubości około 1,5 cm
¼ szklanki miękkiego koziego sera
1 łyżka oliwy extra vergine
sałata
½ szklanki suszonych fig, pokrojonych na plasterki
4 szklanki młodych liści mieszanej sałaty
1/3 szklanki dojrzałego octu balsamicznego, zredukowanego do gęstego syropu

Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i parmezan z solą i pieprzem. Miksując wlewaj powoli cienkim strumieniem oliwę, aż pesto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Posmaruj kromki bagietki kozim serem. Skrop oliwą i opiecz przez kilka minut, aż ser lekko się zezłoci. Włóż do dużej miski liście sałaty i figi. Dodaj 4 łyżki pesto i wymieszaj. Podaj sałatkę zwieńczoną dwiema grzankami z kozim serem, skropioną syropem balsamicznym.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE