Sałata z marynowanymi czereśniami

Sałata z marynowanymi czereśniami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki do marynaty
2 szklanki wydrylowanych czereśni
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 ½ łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
szczypta mielonego cynamonu

Winegret
2 łyżki czerwonego octu winnego lub zalewy ze słoiczka z czereśniami
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
6 łyżek olejku migdałowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Inne
główka kruchej sałaty
½ szklanki delikatnie uprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie
Aby przygotować czereśnie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 min do 3 godzin.

Przygotuj winegret: Wykorzystaj 2 łyżki zalewy z czereśni (lub użyj 2 łyżki czerwonego octu winnego) i zmiksuj z miodem oraz musztardą. Wmiksuj stopniowo olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż liście sałaty na talerzu. Skrop winegretem, udekoruj marynowanymi czereśniami i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE