Sałata z marynowaną wołowiną

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Przepis

Winegret z czerwonej cebuli
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego estragonu
¾ szklanki oleju rzepakowego albo z pestek winogron
sól i pieprz

Sałata
6 świeżych moreli przekrojonych na połówki, bez pestek
6 szklanek podartych liści sałaty głowiastej (zwykłej, o delikatnych liściach)
½ szklanki lekko uprażonych kruszonych orzechów włoskich
1/3 szklanki pokruszonej fety

Przygotuj winegret
Zmiel w malakserze albo blenderze cebulę z octem winnym, musztardą i estragonem. W czasie mielenia powoli wlewaj olej. Jeśli dressing jest za gęsty, dodaj 1-2 łyżki ciepłej wody. Dopraw do smaku.

Przygotuj sałatę
Grilluj połówki moreli, aż zmiękną i lekko się spieką (ok. 4 min). Obróć raz w połowie pieczenia. Przekrój morele na ćwiartki i wymieszaj z 2 łyżkami winegretu. Ułóż liście sałaty na półmisku, a na nich ćwiartki moreli. Posyp sałatę kawałkami orzechów i fetą, a winegretem polej przed samym podaniem (albo podaj winegret w oddzielnym naczyniu).

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE