Sakritopites

Sakritopites
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis



Syrop
1 szklanka cukru
1 kawałek cynamonu
sok z 1 limonki
3 łyżki miodu
skórka otarta z 1 cytryny

Reszta składników
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
½ szklanki oleju roślinnego
100ml rakii
500g mąki
olej do smażenia
posiekane migdały, sezam i mielony cynamon, do przybrania

Przygotowanie
Podgrzej pół szklanki wody z cukrem i kawałkiem cynamonu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z limonki i miód. Doprowadź do wrzenia, dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść cukier w soku z cytryny, dodaj olej, rakii i szklankę wody, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj rękami, aż powstanie dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Weź kawałek ciasta wielkości piłki tenisowej i rozwałkuj na w miarę cienki, podłużny placek. Przepuść kilka razy przez maszynkę do makaronu, aż otrzymasz długie, cienkie płaty. Potnij go wzdłuż, ząbkowanym, okrągłym nożykiem na paski o szerokości ok. 2cm. Powtórz to samo z pozostałym ciastem. Przykryj wycięte paski wilgotną ścierką, żeby nie wyschły. Nalej do patelni oleju na wysokość około 2 cm. Rozgrzej go i włóż koniec pierwszego paska. Zawijaj go na widelec, aż zwiniesz cały pasek. Powtórz to z kolejnymi kawałkami. Smaż po 3-4, zależnie od wielkości patelni, przez 3 minuty, aż będą złoto-brązowe. Wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym, a następnie zanurz w zimnym syropie. Wyjmij i posyp je mieszanką siekanych migdałów, sezamu i cynamonu.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE