Ryżowa lasagne z sosem bolognese

Ryżowa lasagne z sosem bolognese
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na parze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz seczuański do dekoracji
Sos:
  • 25 dag pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 10 dag granulatu sojoweo
  • 500 ml przecieru pomidorowego z piekarnika
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml wody

Masa ziemniaczano-kalafiorowa:

  • 50 dag ziemniaków
  • 40 dag kalafiora
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Gotujemy na parze ziemniaki i kalafior i odstawiamy na bok. W tym czasie ucieramy na tarce o grubych oczkach pieczaki i kroimy w drobną kostkę białą część liści kapusty pekińskiej. Na rozgrzanym oleju smażymy granulat na złoty kolor, dorzucamy do niego przyprawy, mieszamy i wlewamy sos sojowy, a następnie dorzucamy pieaczarki i kapustę pekińską. Smażymy mieszając przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy przecier pomidorowy i wodę, dusimy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ugotowane ziemniaki i kalafior rozgniatamy widelcem i mieszamy z oliwą, solą, wodą i pieprzem. W żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu układamy warstwami 2 płaty papieru ryżowego, połowę sosu bolognese i przykrywamy 2 kolejnymi płatami papieru ryżowego oraz połową masy kalafiorowo-ziemniaczanej. Powtarzamy układanie wszystkich warstw od początku, tak aby na wierzchu znalazła się masa z ziemniaków i kalafiora, którą polewamy oliwą i posypujemy pieprzem seczuańskim. Wstawiamy do piekarnika parowego i gotujemy tak, aby lasagne była gorąca.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE