Ryż z zielonym groszkiem

Ryż z zielonym groszkiem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 ½ szklanki ryżu arborio
  • około ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 450 g zielonego groszku (lub 1 ¼ szklanki mrożonego lub 675 g szparagów
  • obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki)
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki świeżo tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać ryż, dobrze zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki bulionu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować przez 8 minut. Dokładnie zamieszać, aby ryż nie przywarł do dna.
Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE