Ryż z szafranem i migdałami

Ryż z szafranem i migdałami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.108)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża
  • ekstrawagancka szczypta szafranu
  • 1/2 szklanki uprażonych migdałów
  • w słupkach
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • posiekanych
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ryż i wodę wlać do małego garnka z pokrywką. Dodać szafran, migdały, morele. Doprawić. Łagodnie zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie zdejmując pokrywki zgasić płomień i zostawić garnek na około 5-10 minut, albo aż do podania. Smacznego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE