Ryż z mlekiem kokosowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- sól
Przygotowanie:
Ryż opłukać, aż woda przestanie się zabielać, namoczyć przez 20 minut, odcedzić. Zagotować mleko z 1/2 szklanki wody. Do wrzącego płynu wsypać mokry ryż, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie. Nie mieszać. Spróbować czy jest miękki, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem wzruszyć widelcem ziarna, by się rozsypały.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze