Ryż z mlekiem kokosowym

Ryż z mlekiem kokosowym
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ryż opłukać, aż woda przestanie się zabielać, namoczyć przez 20 minut, odcedzić. Zagotować mleko z 1/2 szklanki wody. Do wrzącego płynu wsypać mokry ryż, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie. Nie mieszać. Spróbować czy jest miękki, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem wzruszyć widelcem ziarna, by się rozsypały.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE