Ryż z mlekiem kokosowym

Ryż z mlekiem kokosowym
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż opłukać, aż woda przestanie się zabielać, namoczyć przez 20 minut, odcedzić. Zagotować mleko z 1/2 szklanki wody. Do wrzącego płynu wsypać mokry ryż, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie. Nie mieszać. Spróbować czy jest miękki, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem wzruszyć widelcem ziarna, by się rozsypały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA