Ryż z groszkiem

Ryż z groszkiem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przepis


Ryż z groszkiem:
1 łyżeczka oleju roślinnego
posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)
3 zmielone ząbki czosnku
1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie
2 ¼ szklanki wody
1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego
1 pęczek mięty (liście)
sól
pieprz

Ryż z groszkiem:
W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE