Ryż kokosowy „nasi lemak”

Ryż kokosowy „nasi lemak”
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska

Przygotowanie:


Składniki:
3 filiżanki długoziarnistego ryżu (opłukanego 2 razy i osączonego)
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
dwucentymetrowy kawałek imbiru, obrany i zgnieciony
1 liść pandanu, umyty, rozdarty i zawiązany w supeł
¾ łyżeczki soli

W garnku do gotowania ryżu:
Włożyć ryż, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać imbir, liść pandanu, sól i gotować do miękkości.

Na kuchni:
Włożyć wszystkie składniki do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć dopasowaną pokrywą. Zmniejszyć ogień. Gotować do wchłonięcia płynu – około 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut nie zdejmując pokrywki. Podawać.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE