Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Ryż basmati

Ryż basmati
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.93)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ryż przełożyć na gęste sito i solidnie wypłukać aż woda z ryżu będzie przejrzysta. Przepłukany ryż przełożyć do małego garnka, dodać wodę i doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć pokrywką i zdecydowanie zmniejszyć temperaturę. Gotować na małym ogniu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 15 minut. Wyłączyć płomień i zostawić przykryty garnek na około 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE