Rybne tacos

Rybne tacos
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
sos z awokado:
4 awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (500 ml)
sok i skórka starta z jednej limonki
1 papryczka jalapeño, posiekana bez pestek
kilka kropel zielonego sosu Tabasco
garść kolendry, posiekana
sól i pieprz

pico de gallo:
2 pomidory, posiekane bez pestek
1 czerwona papryka, posiekana bez pestek
1 papryczka jalapeño, posiekana bez pestek
1 ząbek czosnku, posiekany
1 cebula, posiekana
sok z jednej limonki
garść kolendry, posiekana
2 łyżki oliwy (30 ml)
sól i pieprz

ryba:
450 gramów filetów z łupacza, pokrojonych w dużą kostkę
1 szklanka mąki do obtoczenia (250 ml)
olej do smażenia

ciasto piwne:
2 szklanki mąki (500 ml)
¼ szklanki skrobi kukurydzianej (60 ml)
1 łyżka proszku do pieczenia (15 ml)
2 jajka
2½ szklanki piwa (625 ml)
sól i pieprz

do podania:
domowe tortille według przepisu Chucka
zielony sos chili według przepisu Chucka
sałata lodowa, pokrojona w cienkie paski

Przygotowanie:
Sos z awokado: miksujemy wszystkie składniki w robocie kuchennym. Wstawiamy do lodówki. Pico de gallo: mieszamy wszystkie składniki w misce. Wstawiamy do lodówki.
Ciasto piwne: w dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka i piwo, szybko łączymy. Pojedyncze grudki w cieście są dopuszczalne. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Ryba: kawałeczki ryby obtaczamy w mące. Zanurzamy w cieście piwnym i smażymy 1½ minuty, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i pieprzem. Podanie: sos z awokado rozsmarowujemy na tortillach. Układamy po 3 kawałki ryby. Przybieramy sałatą, pico de gallo i zielonym sosem chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA