Rybne pulpeciki w sosie curry

Rybne pulpeciki w sosie curry
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Pulpety:
  • 8 oczyszczonych krewetek
  • 8 przegrzebków
  • 2 posiekane liście limetki kaffir
  • drobno pokrojona dymka
  • łyżeczka sosu rybnego
  • garść tajskiej bazylii
  • jajko
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki pulpetów zmiksować na gładką masę. Mokrymi dłońmi uformować kulki wielkości orzechów włoskich. Schłodzić. W moździerzu albo blenderze rozdrobnić pieprz, kolendrę i kmin. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Rozcierać, aż powstanie pasta. 2 łyżki przygotowanej pasty podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny. Dodać cukier. Podgrzewać, aż płyn nieco odparuje. Dodać pulpety. Gotować przez 5 minut. Przed podaniem przybrać kolendrą, chili i cząstkami limetki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE