Ryba z kwiatem muszkatołowym

Ryba z kwiatem muszkatołowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

4 dzwonka miecznika lub 4 sztuki soli lub złocicy (à 300 g)
oliwa do smażenia
sól
gałka muszkatołowa
80 g masła
2 sztuki kwiatu muszkatołowego
4 plasterki cytryny
2 łyżki kaparów
garść naci pietruszki
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Rybę posmarować oliwą, włożyć na rozgrzaną patelnię, posypać solą i świeżo startą gałką, usmażyć na złoto z obu stron. Zdjąć z patelni na talerze i trzymać w cieple.
2. Na tej samej patelni stopić masło, wrzucić kwiat muszkatołowy, plasterki cytryny i kapary, mieszając podgrzewać, aż masło się zrumieni. Wsypać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny, zamieszać, smażyć chwilę, wyłożyć na rybę. Posypać świeżo startą gałką muszkatołową i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE