Ryba w soczewicy

Ryba w soczewicy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Rick Stein

Seria kulinarna:
Morska odyseja Ricka Steina odc.4
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis

Składniki:
cebula
czosnek
kurkuma
soczewica
olej lub oliwa
ziarna czarnej gorczycy
pomidory
zielone papryczki chili
ryba: sola, łupacz, lub dorsz
asafetyda (ostra i cierpka przyprawa indyjska)
sos masala

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i kurkumę. Dodać soczewicę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu przez 30 minut, dopóki soczewica nie rozpadnie się, a potrawa nie nabierze gęstości. Wtedy zdjąć ją z ognia. Na patelni rozgrzać olej i prażyć ziarna czarnej gorczycy dopóki nie przestaną \"strzelać\". Dodać czosnek i cebulę, pomidory, drobno pokrojone zielone chili. Wszystko smażyć krótką chwilę, żeby składniki połączyły się, ale nie straciły koloru i aromatu. Następnie dodać trochę asafetydy i wlać wszystko do gęstej zupy. Rybę przed usmażeniem zamarynować w kurkumie i soku z cytryny. Następnie obsmażyć po obu stronach i udekorować surówką z cebuli i pomidorów. Na koniec dodać świeży, słodki sos masala.

© Rick Stein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE